Wielomiany, wyznaczanie wspolczynnikow a i b
kubaso96: Witam potrzebowałbym pomocy z tym wielomianem.
Wyznacz współczynniki a i b wielomianu W(x)= x4−x3+x2+ax+b
tak aby przy dzieleniu go przez wielomian Q(x)= x2−2x+2 reszta wynosila
a) 0
b)1
c)x
31 mar 20:01
Tadeusz:
a)
x2+x+1
(x4−x3+x2+ax+b):(x2−2x+2)
−x4+2x3−2x2
x3−x2+ax
−x3+2x2−2x
x2+(a−2)x+b
−x2+2x−2
a−2=−2 b=2
a=0
31 mar 20:53
Tadeusz:
b) to oczywista oczywistość
31 mar 20:54
kubaso96: Dziekuje bardzo

!
31 mar 20:57
Tadeusz:

c) to też oczywistość
a=1 b=2
31 mar 21:01
kubaso96: mi w c) wyszlo a=1, b=x+2, moglbys mi pokazac jak dokładnie to robisz?
31 mar 21:21