Statystyka - Mediana
Dacho: Mediana zestawu danych przedstawionych w tabeli liczebności jest równa
(tabela)
wartość: |1 |3| |5| |7|
liczebność: |51| |42| |38| |65|
Odp:
A. 3 B. 4 C. 5 D. 6
Podobno na wyjść 4 a nie pięć kto wytłumaczy dlaczego
30 mar 23:14
Dacho: Sprostowanie: Ma wyjść 5 a NIE! 4
30 mar 23:16
Janek191:
51 + 42 + 38 + 65 = 196
196 : 2 = 98
51 + 42 = 93 < 98 < 51 + 42 + 38
me = 5
30 mar 23:18
Adamm: mamy 51 jedynek, et cetera
najpierw zsumujemy ile tych liczb jest
196
ilość jest parzysta, więc mediana to średnia z 99 oraz 98 wyrazu
99 to 5 a 98 to 5
więc mediana to 5
30 mar 23:20