stereometria
wojtek:
krawedz boczna ostroslupa prawidlowego czworokanego ma dl 6 i tworzy z wysokoscia ostroslupa
kat 60
Oblicz objętość
w dobrym miejscu kat zaznaczyłem?
czy w ym zadaniu nie ma błędu? bo wg. jest
tu mamy stosunek 30,60,90 stopni czyli 2a,a, a
√3 i w podstawie tego trojkata SCS1 miedzy
bokiem prostym, a 30 powinno byc 3
√3 ale że to jest kwadrat i polowa przekatnej to powinno
być 3
√2'
30 mar 22:58
Jolanta: polowa przekątnej to a√2 nie liczyłeś a
30 mar 23:03
Jolanta: dobrze robisz,policz a
30 mar 23:05
wojtek: dzieki, a kat w dobrym miejscu?
30 mar 23:07
wojtek: ok dzieki V=54
30 mar 23:10
Eta:
H=3
V= ..........
30 mar 23:11
Mila:
|∡OSC|=60
o
H=3
6
2=H
2+|OC|
2
36=9+|OC|
2
|OC|=3
√3
|AC|=6
√3
| 1 | | 1 | |
PABCD= |
| *(6√3)2= |
| *36*3=18*3 |
| 2 | | 2 | |
30 mar 23:11
Eta:
Poprawiam chochlika
Pp= ...= 54
30 mar 23:12