Wielomian trzeciego stopnia z parametrem
asurbanipal: Dana jest funkcja f(x) = m3 − 3x2 + 3mx + 1.
Funkcja g(m) przypisuje każdej wartości parametru m liczbę ekstremów, jaką ma funkcja f dla
tego parametru m. Wyznacz wzór oraz naszkicuj wykres funkcji g.
30 mar 22:56
Jerzy:
Na początku nie ma aby nawiasu ?
30 mar 22:58
asurbanipal: Nie, ale jest mx3
f(x) = mx3−3x2+3mx+1
30 mar 23:08
hc44rs99:
23 lut 01:02
piotr:

dla m=0 jedno ekstremum, bo f. kwadratowa
dla m≠0 Funkcja traciego stopnia (może mieć 0 lub 2 ekstrema)
f'(x) = 3mx
2−6x+3m
mx
2 − 2x + m = 0
2 ekstrema dla Δ=4−4m
2>0 ⇒ −1<m<1 ∧ m≠0
0 ekstremów dla pozostałych
23 lut 08:34