pochodne funkcji
StrasznyNieogar: Witam, mam wyznaczyć pochodne funkcji ale nie wychodzą mi dobre wyniki
f (x) = x3 +mx2 + (m2 + 1)x + m3 + 2
i taki sam wzórfunkcji f (m)
30 mar 21:50
Jack:
f(x) = x3 + mx2 + x(m2+1) + m3 + 2
f ' (x) = 3x2 + 2mx + m2 + 1
f(m) = x3 + mx2 + x(m2+1) + m3 + 2
f ' (m) = x2 + 2mx + 3m2
?
30 mar 21:56
StrasznyNieogar: w f(x) czemu m3 + 2 znika? To tak jakby wyraz wolny?
30 mar 21:58
5-latek: Zmienna jest x a m3+2 to stala
30 mar 21:59
StrasznyNieogar: A jeszcze szybkie pytanie mam
f (x) = 3 x−2 − 2 x−3
f'(x) = −6x−3 − 6x−4
Czemu pierwsze minus z potęgi przeszedł przed liczbę a przed drugim ni
?
30 mar 22:06
StrasznyNieogar: to po x−ach to potęgi oczywiście
30 mar 22:06
StrasznyNieogar: ujemne
30 mar 22:06
30 mar 22:09
StrasznyNieogar: Czyli błąd w odpowiedziach, dzięki panowie za zainteresowanie tematem

pozdrawiam
30 mar 22:09
5-latek: (xn)'= n*xn−1
(3x−2= (−2)*3*x{−2−1}= −6x−3
30 mar 22:10
StrasznyNieogar: Okej dzięki rozumiem
30 mar 22:10