Trapez, obwod
elektryk akrobata:
Witam.
Mam prośbę a mianowicie czy ktoś może sprawdzić takie szybkie zadanko. Nie pamiętam dokładnie
całej treści.
Ok soł lets start: Mamy trapez prostokatny, podstawy 3 i 12. Przekątne przecinają się pod kątem
prostym. Oblicz obwód.
Z kątów naprzemianleglych otrzymuje że trójkąt "dolny" jest podobny do tego 'gornego" (cechą
kkk} w skali 4.
Następnie dziele sobie przekątne np dłuższą D1 na 5y z czego 4y to bok większego trójkąta, z
krótszą przekątna robię to samo czyli D2=5x z czego 4x to bok większego trójkąta.
Kolejny etap to robię sobie układ równań i obliczam h=6. Może ktoś sprawdzić mój tok
rozumowania, krótkie zadanko. Z góry dziękuję za pomoc
30 mar 21:45
elektryk akrobata: Pisze z telefonu, nie moglem dok obraxks
30 mar 21:45
elektryk akrobata: Halko
30 mar 22:09
Jack:
"robie sobie uklad rownan i obliczam h=6"
skad bierzesz te "h"?
czy to jest wys. calego trapezu?
jaki uklad rownan tworzysz?
30 mar 22:18
Jack:
taki uklad tworzysz?
{h2 + 122 = (5y)2
{h2 + 32 = (5x)2
{x2+y2 = 9
30 mar 22:25
elektryk akrobata: Dokładnie taki, h to wysokość trapezu
30 mar 22:33
elektryk akrobata: Która liczę powyższym układem równań. Moje pytanie czy ten układ jest prawidłowy xd
30 mar 22:34
Eta:
| 12 | |
1/ z podobieństwa trójkątów ABS i CDS z cechy (kkk) w skali k= |
| =4 |
| 3 | |
2/ z podobieństwa trójkątów ADS i DCS z cechy (kkk)
| h | |
y2=4x*x ⇒ y=2x to |
| =2 ⇒h=6 |
| 3 | |
3/ z tw. Pitagorasa w ΔEBC
c=
√62+92= ..=3
√13
Obwód : L= 12+3+6+3
√13=.....
30 mar 22:35
elektryk akrobata: Świat nie widział. Dziena
30 mar 22:46