Metoda czynnika sumacyjnego
Anka: Witam, mam do rozwiązania trochę inne zadanie z metody czynnika sumacyjnego niż dotąd
rozwiązywałam i nie wiem za bardzo jak sobie z nim poradzić. Bardzo proszę o wskazówki.
T
1=3
martwi mnie to T
U{n/3} bo b
n we wzorze stoi przy T
n−1 i nie wiem jakie w takiej sytuacji
będzie to b
n. Proszę o pomoc, jutro kolokwium
30 mar 21:19
jc: Rozwiąż zadanie dla n=3k.
Przyjmij T3k = tk.
Wtedy t0=3, tk = 2 tk−1 + 3k. Czy z tym sobie poradzisz?
Prawdopodobnie we wzorze miałeś podłogę lub sufit.
30 mar 21:25
Ewelina: Napiszę jeszcze raz bo niezrozumiale to zapisałam
T1=3
Tn=2Tn3+n
wzór to anTn=bn Tn−1+cn
i nie wiem jakie będzie bn w takiej sytuacji?
30 mar 21:35
jc: Dobrze napisałaś, teraz dopiero nic nie widać.
Spróbuj policzyć T2, to zobaczysz w czym problem.
T3 obliczysz, ale z T4 znów będzie problem.
Dlatego proponuję rozwiązać zadanie dla n=3k.
−−−
A tak na marginesie, widzę, że autorzy zadań ciągle narzucają metody.
Przecież matematykom nikt nie mówi, jaką metodą mają rozwiązywać problem.
30 mar 21:50
jc: Odpowiedź: Tn = 3*n
30 mar 22:01
Ewelina: ok spróbuje tylko jakbyś mógł jeszcze napisać czemu akurat n=3
k (muszę wiedzieć jak sobie
poradzić jeżeli da inne zadanie

dziękuje
30 mar 22:05
5-latek: A jak to bedzie
jc ?
30 mar 22:16
jc: Problem w tym, że indeksy powinny być liczbami naturalnymi, z n/3 różnie bywa.
T2 = 2*T2/3 + 2
T2/3 = 2*T2/9 + 2/3
T2/9 = 2*T2/29 + 2/9
...
końca nie widać
Tu akurat łatwo sprawdzić, że Tn=3n jest rozwiązaniem, ale dla T1=4 byłby problem.
Tn = 3n+2log3 n ?
30 mar 22:27