matematykaszkolna.pl
Zadania optymalizacyjne ekstremum Kasia: Suma długości wysokości i długości jednej krawędzi podstawy graaniasgosłupa prawidłowego czworokątnego jest równa 2. Jaką najmniejszą długość może mieć przekątna tego graniastosłupa. Byłby mi ktoś w stanie wytłumaczyć krok po kroku zadania optymalizacyjne z ekstremum na tym? Mam początek, a potem nie rozumiem jak dalej postępować. a>0 H>0 a+H=2 H=2−a a€(0; 2) d²=2a²+H² d=2a²+H² d(a)=2a²+(2−a)²
30 mar 21:09
===: pozostaje Ci badanie tej funkcji emotka
30 mar 21:19
Ziemniak: Funkcja pierwiastka jest to funkcja monotoniczna, więc przyjmuję ekstrema dla tych samych wartość co funkcja pod pierwiastkiem, liczysz po prostu pochodna tego co masz pod pierwiastkiem.
30 mar 21:19
===: d=3a2−4a+4 Sprowadza się to do znalezienia minimum wyrażenia pod pierwiastkiem
 4 2 
dmin dla aw=

=

6 3 
dmin=d(aw)=8/3
30 mar 21:28
===: Ziemniak ... a po co ta "armata na muchę" emotka
30 mar 21:30
Ziemniak: Nie rozumiem
30 mar 21:33
===: Pod pierwiastkiem masz funkcję kwadratową ... chyba potrafisz ją "rozkminić" bez pochodnej emotka
30 mar 21:37
Ziemniak: Oj nie przesadzajmy że liczenie pochodnej to armata, ale masz rację wystarczy policzyć min funkcji kwadratowej.
30 mar 21:40
Kasia: Moja nauczycielka stwierdziła, że mam to liczyć z ekstremum funkcji, ale gdy liczę pochodną to wychodzi mi funkcja liniowa i jestem w kropce.
30 mar 21:45
===: i co za problem masz tą liniową przyrównać do 0 ... znajdziesz wartość argumentu dla potencjalnego ekstremum Sprawdzisz drugi warunek i po sprawie
30 mar 21:51
Kasia: Dobra, dziękuję. Już rozumiem. Na lekcji zrobili mi wodę z mózgu najwyraźniej
30 mar 21:53
===: emotka
30 mar 22:05