Zadania optymalizacyjne ekstremum
Kasia: Suma długości wysokości i długości jednej krawędzi podstawy graaniasgosłupa prawidłowego
czworokątnego jest równa 2. Jaką najmniejszą długość może mieć przekątna tego graniastosłupa.
Byłby mi ktoś w stanie wytłumaczyć krok po kroku zadania optymalizacyjne z ekstremum na tym?
Mam początek, a potem nie rozumiem jak dalej postępować.
a>0
H>0
a+H=2
H=2−a
a€(0; 2)
d²=2a²+H²
d=√2a²+H²
d(a)=√2a²+(2−a)²
30 mar 21:09
===:
pozostaje Ci badanie tej funkcji
30 mar 21:19
Ziemniak: Funkcja pierwiastka jest to funkcja monotoniczna, więc przyjmuję ekstrema dla tych samych
wartość
co funkcja pod pierwiastkiem, liczysz po prostu pochodna tego co masz pod pierwiastkiem.
30 mar 21:19
===:
d=
√3a2−4a+4
Sprowadza się to do znalezienia minimum wyrażenia pod pierwiastkiem
d
min=d(a
w)=
√8/3
30 mar 21:28
===:
Ziemniak ... a po co ta "armata na muchę"
30 mar 21:30
Ziemniak: Nie rozumiem
30 mar 21:33
===:
Pod pierwiastkiem masz funkcję kwadratową ... chyba potrafisz ją "rozkminić" bez pochodnej
30 mar 21:37
Ziemniak: Oj nie przesadzajmy że liczenie pochodnej to armata, ale masz rację wystarczy policzyć min
funkcji kwadratowej.
30 mar 21:40
Kasia: Moja nauczycielka stwierdziła, że mam to liczyć z ekstremum funkcji, ale gdy liczę pochodną to
wychodzi mi funkcja liniowa i jestem w kropce.
30 mar 21:45
===:
i co za problem

masz tą liniową przyrównać do 0 ... znajdziesz wartość argumentu dla potencjalnego ekstremum
Sprawdzisz drugi warunek i po sprawie
30 mar 21:51
Kasia: Dobra, dziękuję. Już rozumiem. Na lekcji zrobili mi wodę z mózgu najwyraźniej
30 mar 21:53
===:
30 mar 22:05