Geometria analityczna
rBartek999: Proste 3x−2y=0 i 3x−2y+1=0 są styczne do okręgu o promieniu r. Oblicz r.
30 mar 21:08
5-latek: Proste te sa rownolegle
Wiec r to polowa odledlosci miedzy nimi
30 mar 21:10
rBartek999: a jak obliczyć odległośc między prostymi?
30 mar 21:11
5-latek: 1 sposob
ze wzoru
2sposob
wyznacz punkt nalezacy do prostej 3x−2y=0 i oblicz odleglosc tego punktu od prostej 3x−2y+1=0
30 mar 21:14
===:
zauważ, że te proste są równoległe zatem promień okręgu to połowa odległości między
tymi prostymi
30 mar 21:15
rBartek999: Dzięki wielkie, wkońcu sam do tego doszedłem
30 mar 21:16
5-latek: Dobry wieczor
=== 
Bartek C=0 C
1=1 A= 3 B=−2
30 mar 21:21