Liczba n jest najmniejszym całkowitym rozwiązaniem nierówności
Walker: ||x+25|−35|<45 pomóżcie rozwiązać
30 mar 20:23
5-latek: |x+25|−35<45 i |x+25|−35>−45
Te nierownosci potrafisz juz rozwiazac ?
30 mar 20:27
Jerzy:
⇔ − 45 ≤ |x + 25| − 35 ≤ 45 ⇔ −10 ≤ | x + 25| ≤ 80 ⇔ | x + 25| ≤ 80
⇔ − 80 ≤ x + 25 ≤ 80
30 mar 20:27
Walker: Próbowałam ,ale wynik jest 104
30 mar 20:31
Jerzy:
Jak może być wynik jedną lczbą, przecież to jest nierówność .
30 mar 20:34
Walker: No takie jest polecenie :liczba n jest najmniejszym całkowitym rozwiązaniem nierówności
||x+25|−35|<45. Zakoduj cyfry :setek dziesiątek i jednostek . W odpowiedziach jest podany
wynik 104
30 mar 20:36
Jerzy:
Najmniejszym całkowitym rozwiązeniem tej nierówności jest: x = − 105
30 mar 20:39
Walker: Tez mi tak wychodzi , już po raz tysięczny , ale w odpowiedziach jest zaznaczona odpowiedz
104, Wiec próbuje wyjaśnić jakim cudem
30 mar 20:41
Jerzy:
Niestety błędy w odpowiedziach często się darzaja.
30 mar 20:42
Walker: No mam taka nadzieje , dziękuje bardzo
30 mar 20:43
Jolanta: Co to znaczy zakoduj cyfry:setek...... ?
30 mar 20:46
Jolanta: 
moge prosić o odpowiedz
30 mar 20:59
imię: napisać te cyfry, na maturze się je koduje bo jest specjalne miejsce na nie
30 mar 21:03
Jolanta: Dziękuje
30 mar 21:05
Walker : Odpowiedz w książce 104,ale nikomu nie wychodzi 104
30 mar 21:09
Jolanta: Skoro Jerzy wyliczyl to jest tak jak napisał
30 mar 21:14
5-latek: J
A czemu dales ≤45 jak tam jest <45 ?
30 mar 21:31
Jolanta: x>−105 x=−104
30 mar 21:49
Jerzy:
Psiakrew
30 mar 22:54
Walker : Jolanta ,jak ci wyszło 104?
31 mar 06:40
Jerzy:
Skoro x > − 105, to najmniejszą liczbą całkowitą spełniajacą en warunek jest: x = −104
31 mar 07:58