Suma ciągu
Ewelina: | | 1 | |
∑(od k=1 do n) |
| muszę zapisać za pomocą sumy wyrazów ciągu i robię to tak: |
| | k(k+1) | |
ale jak podstawiam i liczę to wynik wychodzi zły.
Bardzo proszę poprawić mój błąd.
30 mar 20:10
Ewelina: Prooooszę
30 mar 20:45
Mila:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
Sn= |
| + |
| + |
| + |
| +...+ |
| = |
| | 1*2 | | 2*3 | | 3*4 | | 4*5 | | n*(n+1) | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
=1− |
| + |
| − |
| + |
| − |
| + |
| − |
| +....+ |
| − |
| = |
| | 2 | | 2 | | 3 | | 3 | | 4 | | 4 | | 5 | | n | | n+1 | |
| | 1 | | n+1−1 | | n | |
=1− |
| = |
| = |
| |
| | n+1 | | n+1 | | n+1 | |
30 mar 20:46
Ewelina: dziękuje bardzo, a wzorem na sumę ciągu geo. nie da się tego rozwiązać?
30 mar 20:54
Mila:
A gdzie tam masz ciąg geometryczny?
30 mar 21:14
Ewelina: ok rozumiem

dzięki jeszcze raz
30 mar 21:20
Mila:
30 mar 21:29