Oblicz pole trapezu mając dane długości podstaw a,b i długości ramion c,d
George: Oblicz pole trapezu mając dane długości podstaw a,b i długości ramion c,d
a)a=15cm b=9cm c=d=5cm
b)a=44cm b=16cm c=17 d=25cm
30 mar 19:37
George: proszę o pomoc
30 mar 19:46
Adamm:

zatem h=
√52−32=4
podstawiasz do wzoru na pole
30 mar 19:49
Adamm:

tutaj możemy zrobić tak
x+y=44−16=28
z tw. Cosinusów mamy
25
2=28
2+17
2−2*17*28*cosα
i teraz do wzoru
30 mar 20:00
Mila:

b)
CE||AD
|EB|=44−16=28
P
ΔEBC z wzoru Herona
P
Δ=
√35*(35−17)*(35−28)*(35−25)=210
14*h=210
h=15
P
AECD=a*h=16*15=240
P
ABCD=210+240=450
Albo
==================
30 mar 21:28