Pytanie.
Lubięliczyć: x1
4+x2
4−−−> Bez rozpisu, pytanie czy po podstawieniu wz viete'a, będzie to wyglądać w ten
sposób?
| | −b | | c | | c2 | |
[( |
| )2−2 |
| ]2−2 |
| |
| | a | | a | | a2 | |
30 mar 19:37
Adamm: x
4+y
4=(x+y)
4−4x
3y−6x
2y
2−4xy
3=(x+y)
4−xy(4x
2+6xy+4y
2)=
=(x+y)
4−xy(4(x+y)
2−2xy)
a może tak?
30 mar 19:41
Lubięliczyć: Rozpisałem to jako sumę kwadratów. Mam rozumieć że to wyżej jest zle?
30 mar 19:44
Adamm: x4+y4=(x2+y2)2−2x2y2=((x+y)2−2xy)2−2x2y2
tak też może być
30 mar 19:46
Lubięliczyć: Czyli działa, dzięki
30 mar 19:48