Rozwiąż równanie
zaanetad: Rozwiąż równanie. Gdzie popełniłam błąd?
4cos2x−cos2x=2
wyszło mi, że cosx=√32 lub cosx=−√32
Narysowałam wykres ale nie wiem jak odczytać x
30 mar 19:37
zaanetad:
30 mar 19:47
Jerzy:
A do czego potrzebny Ci wykres ?
30 mar 19:53
zaanetad: Żeby odczytać x, bynajmniej ja się tak uczyłam
30 mar 19:53
30 mar 19:54
Jerzy:
Wykres pomaga przy rozwiązywaniu nierówności.
| | √3 | |
dla cosx = |
| , kąt ma się w pamięci. |
| | 2 | |
| | √3 | |
dla cosx = − |
| , stosuje się wzór redukcyjny |
| | 2 | |
30 mar 19:58