Zadanie maturalne - rozpatrujemy zbiór trapezów
Warg:

Rozważamy zbiór wszystkich trapezów równoramiennych o przekątnej długości 10√6 . Wyznacz sumę
długości podstaw tego trapezu, którego pole jest największe. Jaką wartość ma to pole?
Proszę o sprawdzenie mojego rozwiązania.
a+b=2x
Pole po skróceniu:
P=xh
h
2+x
2=600
h=
√600−x2
P=
√600x2−x4
f(x) = −x
4+600x
2
f'(x) = −4x
3+1200
zał: x>0
x=0 lub x=−10
√3 − rozwiązania sprzeczne
x=10
√3 (maksimum lokalne)
a+b=20
√3
Czy jest to wynik prawidłowy?
30 mar 19:22
Jerzy:
Skąd masz : a + b = 2x ?
30 mar 19:26
Warg:

a+x = |AE|
b = a+2x
a+a+2x = 2a+2x = 2(a+x)
30 mar 19:31
Jerzy:
OK.
Popraw pochodną.
Funkcja osiaga maksimum dla: x = 300
30 mar 19:40
Warg: Czy jest to możliwe żeby x wynosiło 300? Z założeń zapomniałem dopisać x∊(0;10√6),
przyprostokątna nie może być większa od przeciwprostokątnej. 10√3 spełnia ten warunek.
30 mar 19:47
Jerzy:
Na dwóch rysunkach Twoje x oznacza coś innego:
Na pierwszym: P = x*h
Na drugim: P = (a + x)*h
30 mar 19:51
Warg: Tamtym drugim rysunkiem chciałem tylko zaprezentować skąd się wzięło moje równianie, nie
zwróciłem uwagi na kolizję oznaczeń
30 mar 19:53
Jerzy:
Podsumujmy ( pierwszy rysunek )
a + b = 2x
P = x*h = x*√600 − x2 = √600x2 − x4
P'(x) = 0 ⇔ 1200x − 4x3 = 0 ⇔ 4x(300 − x2) = 0 ⇔ x = 0 lub x = √300 = 10√3
a + b = 2x = 20√3
h = √600 − 300 = 10√3
P = 2x*h = 20√3*10√3 = 600
31 mar 08:43