Stożek
Xyz: Stosunek pola powierzchni bocznej stożka do jego pola podstawy jest równy 2. Wówczas miara kąta
rozwarcia stożka jest równa:
a) 30° b) 60° c) 45° d) 90°
30 mar 18:39
Jerzy:
Odp a)
30 mar 18:41
Xyz: Jak to policzyłeś?
30 mar 18:41
Jerzy:

Sorry..odp: b)
| πrl | | l | |
| = 2 ⇔ |
| = 2 ⇔ l = 2r |
| πr2 | | r | |
| r | | r | | 1 | | l | |
| = sin30o ⇔ |
| = |
| ⇔ |
| = 2 , czyli α = 30o |
| l | | l | | 2 | | r | |
30 mar 18:45
Jerzy:
| | l | | r | | 1 | | r | |
Jaśniej: |
| = 2 ⇔ |
| = |
| i |
| = sinα ⇒ α = 30o |
| | r | | l | | 2 | | l | |
30 mar 18:47