niewiedząca: Obilcz wysokość rombu,jeżeli jego obwód wynosi 20.Natomiast jedna z przekątnych d1=8
L=4a=20
9 lis 18:02
coco:
Trzeba wiedzieć ,że przkatne rombu dzielą się na polowy
i są prostopade

L =4a → a = 5
z Δ-ta prostokątnego obliczamy 1/2 d2
a
2 = [1/2(d1)]
2 + [1/2(d2)]
2
1/4 * d
2 = 25 - 16 → 1/4*d2
2 = 9 → d2 =9* 4
d2= 6
P = 1/2 *d1 * d2 → P = 1/2 *6*8 = 24
odp; P =24

9 lis 18:16
niewiedząca: dziękuję bardzo za rozwiązanie

ale mam ogromną prożbę otóż ja w tym zadaniu miałam
obliczyć h a nie P-pole,więc mam ogromną prożbę-pobliczyłbyś mi to jeszcze raz

bardzo
cię proszę
9 lis 19:06
coco:
jak masz pole to już proste
drugi wzór na pole rombu jest P = a*h
czyli a*h =24 a = 5 więc h =24/5
9 lis 22:19