układ równań
Mikol: Dla jakich wartości parametru a układ równań:
y=x2+a
x2+y2=2
posiada przynajmniej jedno rozwiązanie.
Umiem wyznaczyć górną granicę a(√2), ale nie wiem jak wyznaczyć dolną...
Czy ktoś mógłby pomóc z rozwiązaniem?
30 mar 18:35
Jerzy:
x2 = y − a
(y − a)2 + y2 − 2 = 0
i Δ ≥ 0
30 mar 18:37
Adamm: skoro y=x2+a to z tego skorzystajmy
x2+(x2+a)2=2
x4+(2a+1)x2+a2−2=0
teraz sprawdzasz dla jakich a równanie ma rozwiązanie
30 mar 18:37
Jerzy:
Poprawka: y − a + y2 − 2 = 0
Warunek ten sm.
30 mar 18:39