Wielomiany, oblicz reszte z dzielenia przez dwumian.
kubaso96: Oblicz resztę z dzielenia W(x) x100 −x98+x96−x94−...+x4−x2−1 przez dwumian
x2−1
30 mar 18:33
Adamm: zakładasz że reszta wygląda tak: ax+b
teraz W(1)=−1, W(−1)=−1
ale również W(1)=a+b oraz W(−1)=−a+b
rozwiązujesz układ równań
30 mar 18:36
kubaso96:
{ ax+b=−1
{−ax+b=−1
2b=−2
b=−1
ax−1=−1
ax=0
Reszta = −1
O tak?
30 mar 18:49
Alky: Po 1 coś mi się wydaje, że źle przepisałeś W(x)
Po 2 @Adamm, wydaje mi się, że W(1) i W(−1) powinno wynosić 1
Po 3 @kubaso96 Twoim x jest 1 i −1 . Nie do końca o to chodziło
30 mar 18:55
Alky: W sumie jak tak patrze, to mimo tego, że nie do końca się łapię w Twoich obliczenieniach, to
reszta wychodzi Ci dobra ( zakłądając, że Adamm się nie pomylił ). Mi reszta wyszła 1, tylko
ja oczywiście robiłem dla innego ( takiego jaki powinien być jak mniemam ) W(x)
30 mar 19:00
kubaso96: Hmm generalnie W(x) jest przepisany dobrze, sprawdziłem dla pewności 3 razy

.
Przy podstawieniu W(1) i W(−1) mi tez, tak jak Adammowi wychodzi −1 w obu przypadkach.
30 mar 19:03
Alky: Wydaje mi się, że to jedak powinno wygląać naczej, bo zakładam, że to zadanie na pozimie szkoły
średniej, a tu wszystko się musi ładnie układać w ciąg

Aż z ciekawości sprawdziłem podobne zadania i znalazłem:
https://zadane.pl/zadanie/6681597
https://www.matematyka.pl/250157.htm
Myślałem, że tak to ma wyglądać.
A co do tego wielomianu któy Ty zapisałeś, to nie wiem czy tam można obliczyć ile on wynosi dla
konkretnego x bo nie widze tam żadnej zależnośći, powtarzalności czy cos
No chyba, że znowu coś mi się pomieszało
30 mar 19:11
Alky: Jak liczyłeś wartość W(x) dla poszczególnych argumentów ?
30 mar 19:23
Adamm: Alky
spójrz na to tak
W(x)=x98*(x2−1)+x94(x2−1)+...x2*(x2−1)−1
30 mar 19:37
Alky: No tak, ale w W(x)=x100−x98+x96−x94−....
to miałem na myśli, mówiąc o zburzeniu tej powtarzalności
30 mar 19:49
Alky: Bo na dobrą sprawę ten minus przełamuje schemat i nie wiadomo co tam dalej może być. Idąc Twoim
schematem x98(x2−1)+x94(x2−1)+x90(x2−1) a to by się równało
x100−x98+x96−x94+x92 itp
30 mar 19:57