tautologia
alucard: Sprawdź bez użycia metody zero−jedynkowej czy podane schematy są tautologiami:
a) ~((𝑝⇒𝑟)∨~𝑞)∨(𝑝⇒~(𝑞∧~𝑟))
b) (𝑝⇒𝑞)⇔((𝑝∧𝑞)⇔𝑝)
c) (𝑝∨(∼𝑟))⇒(𝑞⇒((∼𝑝∨𝑟)∧𝑞))
d) (𝑝∧(𝑝⇒𝑞))⇒𝑞
e) ((𝑝∨𝑞)⇒(𝑝∨𝑟))⇒(∼𝑝∨𝑞)
Nie mam pojęcia jak zabrać się za te przykłady bez używania tabelki,może jest ktoś w stanie
wytłumaczyć co i jak.
30 mar 18:29
KKrzysiek: Można niewprost?
30 mar 18:29
KKrzysiek: 'bez używania tabelki' , więc można
30 mar 18:30
KKrzysiek: przykład d)
(p∧(p=>q)) => q
Sprawdzamy czy podana wyżej formuła jest tautologią, więc szukamy sprzeczności.
Zakładamy wpierw, że formuła jest falsyfikowalna.
a więc
implikacja (ten główny funktor) ma nam dać 0,czyli
(p∧(p=>q)) => q
|−−−−−−−−−−−−| |−|
1 0
A kiedy implikacja jest fałszywa? Wtedy kiedy poprzednik jest prawdziwy, a następnik fałszywy.
Skoro następnik jest fałszywy, to przyjmujemy sobie za 'q' po prostu 0, i wstawiamy do
poprzednika, czyli (p∧(p=>q)) .
W takim razie mamy:
(p∧(p=>0))
|−−−−−−−−−−−−| << to całe wyrażenie ma nam dać 1, bo ustaliliśmy, że poprzednik musi być równy
1 , aby implikacja (główny funktor) była fałszywa
Mamy wyżej koniunkcję, a kiedy jest ona prawdziwa? Jest prawdziwa wtedy kiedy oba jej zdania są
prawdziwe, czyli 1 ∧ 1 = 1.
(p∧(p=>0))
p=>0 << to musi być prawdą, a prawdą jest tylko w jednym przykładku, wtedy kiedy p jest równe
0, bo 0=>0 daje nam 1;
więc p = 0
ale dochodzimy do sprzeczności, bo (p∧(0=>0))
|==1==|
(0∧(0=>0)) <=> (0∧1) ≠ 1
30 mar 18:36
KKrzysiek: porozsuwały się niektóre kreski, więc poprawiam
(p∧(p=>q)) => q
|−−−−−−−−−−−−| |−|
1 0
ma być
(p∧(p=>q)) => q
|−−−−−−−| |−|
1 0
30 mar 18:38
KKrzysiek: czyli będzie to wyglądać tak
(p∧(p=>q)) => q
|−−−−−1−−| 0 |0|
(p∧(p=>q)) => q
1 0 0 0
| |
−−
sprzeczność
Formuła jest tautologią
30 mar 18:40
KKrzysiek: Oczywiście można to sprawdzić na kilka sposobów. Np. sprowadzając formułe do postaci CNF ,
czyli ~formula, i jeśli jakaś koniunkcja da nam 0 ,to w takim razie mamy tautologię.
Za pomocą drzewka semantycznego, łatwo sobie to rozrysować, kilka sekund dosłownie, i też jest
to jakiś sposób na sprawdzenie formuly.
30 mar 18:45
Mariusz:
Wyraź to sobie za pomocą negacji alternatywy i koniunkcji a następnie skorzystaj z
prawa zaprzeczenia implikacji
praw de Morgana
być może będą potrzebne też takie prawa jak
¬(¬p)=p
p⋁¬p=1
p⋁1=1
p⋁p=p
p⋀0=0
p⋀(¬p)=0
p⋀p=p
itp
30 mar 18:59
alucard: Niestety KKrzysiek Twoja metoda też odpada,robiliśmy zadania metodą Mariusza,dziękuje za
wszelkie odpowiedzi,powoli rozjaśniłem sobie o co naprawdę chodzi
30 mar 23:01
KKrzysiek:

No to masz drzewkiem. Wyszła sprzeczność, więc jest taut.
30 mar 23:15