dwa
tiner: Wielomian o
wspolczynnikach rzeczywistych przy dzieleniu przez x−2 daje reszte 1, zaś przy
dzieleniu przez x−1 daje reszte 2. Jaką reszte daje ten wielomian przy dzieleniu przez
wielomian (X−1)(x−2)?
Jakis pomysl?
30 mar 18:25
Adamm: załóżmy reszta ta to ax+b (musi być to funkcja co najwyżej rzędu 1 ponieważ dzielimy przez
wielomian rzędu 2)
jeśli podstawimy 2 dostaniemy 2a+b=1
jeśli 1 to a+b=2
rozwiązujesz układ równań, a=−1, b=3
ta reszta to −x+3
30 mar 18:29
Jerzy:
W(x) = P(x)(x−1)(x−2) + R(x) i R(x) = ax + b
W(2) = 1
W(1) = 2
30 mar 18:31
Adamm: czemu tak?
reszta to wszystko z czego nie da się wyznaczyć (x−1)(x−2)
zatem przy x=2 oraz x=1 to z czego da się wyznaczyć (x−1)(x−2) zamienia się w 0 i zostaje sama
reszta
30 mar 18:32
Jerzy:
W(2) = P(2)(2−1)*0 + R(2) ⇔ W(2) = R(2)
30 mar 18:34
tiner: ok dzięki ADAMM i JERZY
już biorę się za przerabianie tego co napisaliście
30 mar 18:42