dawdwa
tiner: Dobierz liczby a,b e Z, aby wielomian X5−4X3+2X2+aX+b e Z[X] przy dzieleniu
przez x−1 dawał reszte 1, a przy dzeieleniu przez x−2 reszte −5?
Jakiś pomysł?
30 mar 17:47
Jerzy:
W(1) − 1
W(2) = − 5
30 mar 17:48
tiner: i mam stworzyc uklad rownan?
30 mar 17:54
Jerzy:
Tak.
30 mar 17:54
Jack: A nie czasem W(1) = 1?
30 mar 18:01
Jerzy:
Czasem tak, W(1) = 1
30 mar 18:03
tiner: więc tak
15−4*13+2*1 + a+b=1
a+b = 2
25−4*23+2*22+2a+b = −5
2a+b=−13
a+b=2
2a+b=−13
taki uklad rownan tak?
30 mar 18:03
Jerzy:
Tak.
30 mar 18:12
tiner: w sumie tam lekko się pomyliłem , zamiast 2 powinno być −6,
ale sprawdziłem, wszystko wyszło ok, dzięki JERZY
30 mar 18:16