Ciagi
C: Pierwszy czwarty i dwudziesty wyraz ciagu arytmetycznego o roznicy r≠0 sa kolejnymi wyrazamk
ciagu geometrycznego. Oblicz iloraz tego ciagu.
Zapisalam a2 jako a1+3r i a20 jako a1+19r
Wprowadzilam q=a1+3ra1=a1+19ra1+3r probowalam to potem przyrownac do zera ale
wyszly mi jakies dziwne wyniki z a3 i r2 wiec najwyrazniej cos pomieszalam. Prosze o pomoc.
30 mar 17:31
Jack:
a
1 , a
1+3r , a
1+19r <− ciag geometr.
Korzystamy z wlasnosci ciagu geometr. czyli dla liczb a,b,c to b
2=ac
zatem u nas
(a
1+3r)
2 = a
1 * (a
1+19r)
a
12 + 6a
1r + 9r
2 = a
12 + 19a
1r
9r
2 − 13a
1r = 0
r(9r−13a
1) = 0
r = 0 lub 9r − 13a
1 = 0
To pierwsze odpada z zalozenia r≠0 zatem
9r = 13a
1
30 mar 17:50
Jerzy:
| | r | |
(a1 + 3r)2 = a1*(a1 + 19r) ⇔ 9r(r − 2a1) = 0 ⇔ a1 = |
| |
| | 2 | |
i licz dalej.
30 mar 17:50
Jerzy:
| | 13 | |
Racja ... ja mam błąd: r = |
| a1 |
| | 9 | |
30 mar 17:51
Jack: | | | | | | 16 | |
No i teraz q = |
| = |
| = |
| |
| | a1 | | 1 | | 3 | |
30 mar 17:53
C: Dziekuję. Wiedzialam ze mozna na was liczyc
30 mar 17:58