OBLICZ SUME POCZATKOWYCH WYRAZOW CIĄGU
beti19: Proszę pomóżcie rozwiązać mi poniższe zadanie:
Czwarty wyraz ciągu arytmetycznego (an) jest równy 11 a suma jedenastu
początkowych wyrazów tego ciągu wynosi 187.
a) Oblicz sumę trzydziestu początkowych wyrazów tego ciągu (an)
b) Dla jakiego n liczny a1, a2, a3 tworzą ciąg geometryczny ?
30 mar 16:52
beti19:
30 mar 16:54
Jerzy:
a
1 + 3r = 11
Układ dwóch równań o niewuadomych: a
1 i r
30 mar 17:30
piotr: 2a
1 + 3r = 11
⇒ a
1 = 2, r = 3
| | 2a1 + 29r | | 2*2 + 29*3 | |
S30 = 30 |
| = 30 |
| = 1365 |
| | 2 | | 2 | |
30 mar 17:51