matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
trygonometria
Krakus:
W trójkącie prostokątnym stosunek sumy długości przyprostokątnych do długości
5
przeciwprostokątnej jest równy
. Oblicz cosinusy kątów ostrych tego trójkąta
4
30 mar 16:52
Mila:
Z.
a+b
5
a
b
5
=
⇔
+
=
⇔
c
4
c
c
4
5
cosβ+cosα=
/
2
, cosβ>0 i cosα>0
4
25
cos
2
β+2cosβ*cosα+cos
2
α=
/−1
16
9
2cosβ*cosα=
16
9
5
cosβ*cosα=
i cosβ+cosα=
32
4
rozwiąż układ równan.
30 mar 18:06