dwa
eeeeeeeeer: Słuchajcie, jak podzielić pisemnie ten wielomian
x
3−7 przez ten x−2?
x
2
−−−−−−−
x
3−7 : x−2
−x
3+2x
2
30 mar 16:04
===:
x−2x−4
(x3−7):(x−2)
−x3−2x2
−2x2
2x2−4x
−4x−7
4x−8
−15
30 mar 16:08
===:
tam nad kreską oczywiście x2−2x−4
30 mar 16:13
eeeeeeeeer: tej operacji nie rozumiem 2x2−4x
dlaczego zmieniłeś znak przy 2x2?
30 mar 16:13
Adamm: a wiesz jak szybko obliczyć resztę z dzielenia?
f(x)=x3−7
f(2)=1 <− nasza reszta
więc niestety ale === popełnił błąd
30 mar 16:20
eeeeeeeeer: ?a ktoś wykonałby mi ten przyklad poprawnie>
30 mar 16:22
Adamm: sam możesz to zrobić, niczym nie różni się to od dzielenia pisemnie liczb
30 mar 16:22
eeeeeeeeer: no ale myślisz, że ja nie próbuje

x
2 + 2x +4
−−−−−−−
x
3−7 : x−2
−3x
3+2x
2
−−−−−−−−
== 2x
2 +4x (teraz 2x
2/x = 2x
−−−−−−−−
4x +4 (4x/x = 4
−4x −8
== 8
reszta 8?
30 mar 16:26
eeeeeeeeer: program pokazuje , że reszta 1
30 mar 16:28
eeeeeeeeer: widze blad
30 mar 16:33
5-latek: x3−7= x3+0x2+0x−7
(x3+0x2+0x−7) : (x−2)= x2+2x+4
−x3+2x2
==========
2x2 −7
−2x2+4x
======================
4x−7
−4x+8
========
1 reszty
30 mar 16:36
eeeeeeeeer: 5−latek dzięki, niech Bog Cię błogosławi
30 mar 16:37