Wyznscz najwieksze pole prostokata
Halp: Wierzchołki A i B prostokata ABCD leza na osi Ox, a wierzcholki C i D leza na wykresie funkcji
f(x)=4−x2. Wyznacz wspolrzedne wierzcholkow prostokata aby pole bylo najwieksze.
30 mar 14:46
Janek191:

C = ( x, 4 − x
2)
Pole P
P(x) = 2 x* ( 4 − x
2) = 8 x − 2 x
3
więc
| | 8 | | 2√2 | |
P '(x) = − 6 x2 + 8 = 0 ⇔ 6 x2 = 8 ⇔ x2 = |
| ⇔ x = |
| = |
| | 6 | | √6 | |
| | 2 | | 2 | |
A = ( − |
| √3 , 0) B = ( |
| √3,0) |
| | 3 | | 3 | |
| | 2 | | 8 | | 2 | |
C = ( |
| √3, |
| ) D = ( − |
| √3, U{8}{3]) |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
30 mar 15:01
Halp: Dzięki! A czy D=D'=(0,2)?
30 mar 15:38