Oblicz długości boków trójkąta DEF
Halp: W trójkącie równobocznym ABC każdy z boków przedłużono o 14 jego długości, tak, że powstał
npwy trójkąt.. Oblicz długości boków trójkąta DEF.
30 mar 12:32
kochanus_niepospolitus:
I co ... to wszystko?
bok trójkąt ABC = a
koniec
30 mar 12:47
Mila:
Nie.
30 mar 16:30
Mila:

W ΔEBF:
| | 1 | | 5 | | 1 | | 5 | |
x2=( |
| a)2+( |
| a)2−2* |
| a* |
| a*cos (120o) |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
| | a2 | | 25a2 | | 5 | |
x2= |
| + |
| + |
| a2 |
| | 16 | | 16 | | 16 | |
=========
30 mar 16:47
Eta:
30 mar 16:50
Mila:
Co? źle?
30 mar 16:53