Zad
Kkkk: Oblicz tgα+tgβ+tgγ wiedząc że α β γ są kątami w trójkącie i zbiór {tgα,tgβ,tgγ} zawiera się w
zbiorze liczb naturalnych
30 mar 12:18
g: Chyba tylko zdegenerowany trójkąt o kątach 0, 0, 180.
30 mar 12:30
jc: Trójkąt o bokach 3, √5, √2 daje tg = 1, 2, 3. Suma = 6.
Jak chcesz sprawdzić, czy nie ma innych rozwiązań, rozważ równanie
A+B+C=ABC
(A = tg α, B = tg β, C = tg γ).
30 mar 12:40
kochanus_niepospolitus:
| | sinα | | sinβ | |
tgα + tgβ + tg(180−α−β) = |
| + |
| − tg(α+β) = |
| | cosα | | cosβ | |
| | sinαcosβ + cosαsinβ | |
= |
| − tg(α+β) = |
| | cosαcosβ | |
| | sin(α+β) | | sin(α+β) | |
= |
| − |
| = |
| | cosαcosβ | | cos(α+β) | |
| | cos(α+β) − cosαcosβ | | −sinαsinβ | |
= sin(α+β)[ |
| = sinγ* |
| = |
| | cos(α+β)*cosα*cosβ | | −cosαcosβcosγ | |
= tgα*tgβ*tgγ
30 mar 12:43
jc: Trochę inny trójkąt: 3, √5, 2√2.
Jak rozwiązać równanie A+B+C=ABC w dodatnich liczbach całkowitych?
Porządkujemy kąty: A ≤ B ≤ C.
ABC = A+B+C ≤ 3C
AB ≤ 3
A=B=1 ⇒ C= ... policz
A=1, B=2 ⇒ C= 3
A=1, B=3 ⇒ C= ... policz
Mamy więc jedno rozwiązanie: 1,2,3.
30 mar 12:49