Prawdopodobieństwo
Mikol: Rzucamy 8 razy symetryczną monetą. Oblicz prawdopodobieństwo:
a) reszka wypadła dokładnie 4 razy
b) reszka wypadła więcej razy niż orzeł
Czy ktoś mógłby rzucić okiem na moje rozwiązanie

:
A)
Ω= 2
8=256
A= dwumian newtona 8 po 4 = (8*7*6*5)/(4*3*2*1)=70
P(A)=70/256
B)
Szansa na wypadnięcie reszki jest taka sama jak szansa na wypadnięcie orła
Mamy trzy możliwości wypadnie wiecej orłów, więcej reszek lub będzie ich tyle samo (po 4).
Przy czym szansa na więcej orłów jest taka sama jak szansa na więcej reszek, zatem:
P(B)=(1−P(A))/2=93/256