parametr m
1.167: | | 2x3 | |
zbadaj liczbe rozwiazan rownania |
| =m w zaleznosci od parametru m |
| | X2−9 | |
30 mar 11:25
kochanus_niepospolitus:
1)
założenie: x2−9 ≠ 0
2)
mnożysz przez mianownik i rozwiązujesz
30 mar 11:30
1.167: no tak mnoze tak zrobilem ale nie wiem jak mam za ti sie zabrac poniewaz to jest do 3 potegi
myslalem o podzieleniu... ?
30 mar 11:32
kochanus_niepospolitus:
| | 2x3 | |
najprościej by było po prostu narysować tą funkcję: f(x) = |
| |
| | x2−9 | |
30 mar 11:40
kochanus_niepospolitus:
pytanie ... czy miałeś granice i pochodne
30 mar 11:41
1.167: czyli zbadac przebieg zmiennosci funkcji ? i co dalej ? jak uporac sie z tym m ?
30 mar 11:41
kochanus_niepospolitus:
jeżeli zbadasz przebieg zmienności funkcji (i narysujesz f(x) ) to bierzesz do dłoni linijkę,
ustawiasz ja równolegle do osi OX i przesuwasz 'góra/dół' patrząc ile razy przecina ona wykres
funkcji.
ów linijka prezentuje g(m) = m
30 mar 11:45
1.167: a daloby sie zrobic bez rysowania ?
30 mar 11:52
kochanus_niepospolitus:
dałoby ... ale jak już masz zrobiony cały przebieg zmienności funkcji to narysowanie (szkicu)
wykresu nie jest żadnym wyzwaniem
30 mar 11:59