Prosze o rozw
Kkkk: Dla jakich wartości parametru a iloczyn różnych miejsc zerowych funkcji f
F (x)=log3 2 x−(a2−a)log3 x +1−a jest równy 9
30 mar 10:45
kochanus_niepospolitus:
1)
robimy podstawienie: t = log3x
2)
robimy równanie: f(t) = 0
Δt > 0
3)
t1*t2 = "wzory viete'a" = 2 (dlaczego 2 ? ponieważ log39 = 2)
30 mar 10:48
Jerzy:
Iloczyn ma być równy 9, a nie log39.
30 mar 13:58
relaa:
Najpierw dziedzina x > 0.
Jeżeli robimy podstawienie t = log3(x) to nie t1 • t2 tylko t1 + t2, wtedy to będzie
iloczyn różnych miejsc zerowych wyjściowej funkcji f(x).
30 mar 14:04