matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
suma
matematyk:
hej, czy mógłby mi ktoś pomóc z obliczeniem takiej sumy?
1
∑(od k=1 do n)(
)
k+1
30 mar 10:13
kochanus_niepospolitus:
na pewno tak wygląda Twoja suma?
30 mar 10:44
matematyk:
tak
30 mar 15:08
Pytający:
https://en.wikipedia.org/wiki/Harmonic_number
1
H
n
=∑(od k=1 do n)
k
1
∑(od k=1 do n)
=H
n+1
−1
k+1
30 mar 15:40