a)
wybieramy wierzchołek A (na 8 sposobów)
wybieramy wierzchołek B (na 7 sposobów −−− w różnych wariantach)
wybieramy wierzchołek C (w różnych wariantach)
a1) wierzchołek B jest 'odległy' od A o '2 lub 4 boki' (czyli mamy na 3 sposoby)
wtedy wierzchołek C wybieramy także na 3 sposoby
a2) wierzchołek B jest 'odległy' od A o '1 lub 3 boki' (czyli mamy 4 sposoby)
wtedy wierzchołek C wybieramy także na 2 sposoby
| 8*(3*3 + 4*2) | ||
P(A) = | ||
| 8*7*6 |
b)
wierzchołek A na 8 sposobów
dla każdego wierzchołka będą 3 trójkąty prostokątne (gdzie kąt prosty jest przy tym
wierzchołku)
| 8*3 | 1 | |||
P(B) = | = | |||
| 8*7*6 | 14 |
jedynie te trzy trójkąty będą istniały, tak aby w pokazanym wierzchołku był kąt rozwarty.