Wykaż (prawdopodobieństwo)
Mleko: A oraz B są zdarzeniami losowymi zawartymi w Ω. Wykaż, że jeżeli P(A)=0,9 i P(B')=0,8, to
P(A\B)≥0,5
Wiemy, że P(B)=0,2 i nie wiem co dalej
30 mar 00:31
Alky: Wiemy też, że P(A)−P(AnB)=0,8
P(AnB)=0,1
Wzór i jesteśmy w domu
30 mar 00:39
Mleko: Dzieki
30 mar 00:48
Mleko: A czy można tego nie obliczać, ale jakoś pokazać, że rzeczywiście P(A\B)≥0,5 ?
30 mar 01:12
Alky: Hm, wydaje mi się, że trzeba skorzystać, ze wzoru na prawdopodobieństwo warunkowe, do którego
wszystko w sumie mamy podane, praktycznie nic nie trzeba wyliczać, tylko coś
przekształcić/zauważyć. Ja bym to robił tak. Nic mi teraz nie przychodzi innego do głowy, ale
to nie znaczy, że to jedyny sposób. Może ktoś bardziej doświadczony się wypowie, choć nie iwem
czy jeszcze tej nocy
30 mar 01:16
Pytający:
Alky, nie wiem, skąd wytrzasnąłeś zależność P(A)−P(AnB)=0,8...

P(A\B)=P(A∩B')
Mamy:
P(A∪B')=P(A)+P(B')−P(A∩B')=0,9+0,8−P(A∩B')=1,7−P(A∩B')≤1 ⇒ P(A∩B')≥0,7
30 mar 01:59
Alky: B'=A−A∩B
Zbiory nie są rozłączne więc z prawdopodobieństwami zachodzi to chyba tak samo.
Mogę się jedank mylić, bo z prawdopodobieństwa orłem nie jestem i niespecjalnie to lubię. Jeśli
rzeczywiście się mylę to wytłumaczysz mi na czym polega mój błąd bo nie rozumiem

Może i ja
się czegoś nauczę ^^
30 mar 02:05
Alky: Jeśli jest źle to mogę przedstwić w pełni swój... tok rozumowania i mnie naprowadzisz na dobrą
drogę
30 mar 02:07
Alky: Generalnie, na moje P(B')=P(A)−P(A∩B)
P(B')=0,8 , więc i P(A)−P(A∩B)=0,8
Jak mówiłem, prawdopodobieństwo nie jest moją mocną stroną, więc uparcie nie będę się trzymał
swojego, ale musi mi ktoś powiedzieć co robię źle ( o ile robię ), bo inaczej nie zasnę

Dalej zadanie bym robił tak:
0,9−P(A∩B)=0,8
P(A∩B)=0,1
| | (A∩B) | | 0,1 | |
P(A\B)= |
| = |
| =0,5 w sumie teżby się zgadzało co do zadania . |
| | P(B) | | 0,2 | |
30 mar 02:21
Pytający:
B'
A∩B
A−A∩B
Już widać, że niekoniecznie B'=A−A∩B (niekoniecznie, bo może się tak zdarzyć, ale nie jest to
jakaś zasada)?
30 mar 02:22
Pytający:
A tak poza tym to P(A\B)≠P(A|B).
P(A\B)=P(A)−P(A∩B)=P(A∩B')
30 mar 02:25
Alky: Okej przetrawiłem. Oczywiście masz racje. Nie wiem czemu uznałem, że P(AUB)=1
Tak jakbym założył, że AuB dają razem Ω

Eh. No dowodzi to tylko tego, że jeszcze mi ..
troszke.. brakuje z tego prawdopodobieństwa.
Dzięki. Teraz będę mógł się spokojnie położyć spać
30 mar 02:38