Oblicz prawdopodobienstwo
Mlo: Wg danych głownego Urzedu Statystycznego w 2011 roku 51,6% mieszkancow polski stanowily kobiety
a 48,4% mezczyzni. 38,1% kobiet to mieszkanki wsi, a sposrod mezczyzn na wsi mieszkalo 40,4%
populacji. Oblicz prawdopodobienstwo, że losowo wybrana osoba jest mieszkańcem miasta. Bardzo
proszę o wskazówki do rozwiązania tego zadania
29 mar 23:18
kochanus_niepospolitus:
skoro 38.1% kobiet mieszka na wsi, to znaczy, że 61.9% kobiet mieszka w miastach.
Kobiety stanowią 51.6% społeczeństwa.
Więc liczba społeczeństwa zamieszkująca miasta (i będąca kobietami) to (61.9%)*(51.6%) = 31,94%
Tak samo z mężczyznami:
59.6% w miastach mieszka
59.6% * 48.4% = 28.85 %
Czyli w sumie, w mieście mieszka: 31,94% + 28,85% = 60,79% społeczeństwa
więc jakie będzie prawdopodobieństwo?
29 mar 23:22
Janek191:
P(A) = 0,516*0,619 + 0,484*0,596 = ...
29 mar 23:23
Janek191:
Polski

!
29 mar 23:24
Mlo: P(A)=0,607868?
30 mar 00:00