Granica funkcji w punkcie
StrasznyNieogar: Liczę pochodną w punkcie
f (x) = x
2
x = 4
f (h+4) = h
2 + 8h + 16
Wiec ze wzoru wychodzi mi:
h → 0
Jak z mianownika usunąć h?
29 mar 22:52
StrasznyNieogar: x0 = 4
29 mar 22:52
StrasznyNieogar: Jak podzielę przez h to mam w liczniku 12/h
29 mar 22:55
kochanus_niepospolitus:
ale że co Ty robisz?
| | f(x+h) − f(x) | |
jak już to limh−>0 |
| <−−− tak wygląda definicja pochodnej w punkcie |
| | h | |
29 mar 22:56
kochanus_niepospolitus:
po drugie ... tak się nie liczy pochodnej z definicji
29 mar 22:57
kochanus_niepospolitus:
najpierw wyliczasz pochodną ... później podstawiasz punkt x=4
29 mar 22:58
StrasznyNieogar: f (x) = 16
?
29 mar 22:59
Alky: f(x)=x2
f'(x)=2x
x=4
f'(x)=2*4=8
29 mar 23:00
Alky: w ostatniej linijce jużw zasacie nie f'(x) tyko f'(4)
29 mar 23:01
kochanus_niepospolitus:
| | f(x+h) − f(x) | | x2 + 2xh + h2 − x2 | |
f'(x) = limh−>0 |
| = limh−>0 |
| = |
| | h | | h | |
| | 2xh + h2 | |
= limh−>0 |
| = limh−>0 (2x + h) = 2x |
| | h | |
f'(x) = 2x
to f'(4) = ...
29 mar 23:01
Jerzy:
Ma policzyć z definicji.
29 mar 23:02
StrasznyNieogar: Wybaczcie ale w podręczniku mamy temat pochodna w punkcie przed pochodna wiec robiłem tak jak w
podręczniku było, także dopiero dziś zaczynam przygodę z pochodną
Licząc tym sposobem podręcznikowym ma być
| | h2 + 8h + 16 − 16 | |
lim h→0 |
| |
| | h | |
lim h→0 h + 8
f'(x) = 8
Mozna tak liczyć?
29 mar 23:05
StrasznyNieogar: Innymi słowy jak ogarnę pochodna to takie coś można policzyć w jednej linijce, a to się uczę
tylko żeby wiedzieć że takie coś jest?
29 mar 23:08
Alky: Tak. Następny raz wyciągniesz coś tego rodzaju pewnie na studiach przy liczeniu całek z
definicji

Do matury na pewno nie będziesz tego używał ( no chyba że bardzo chcesz ). Jest to mało
praktyczne. Zresztą sam jużchyba zauważyłeś
29 mar 23:10
StrasznyNieogar: Skandal
29 mar 23:16