Rozwiąż równania
oirf0qor: Rozwiąż równania:
2sin x * cos x − 2sin x + cos x = 1
29 mar 22:51
Janek191:
2 sin x *( cos x − 1) + cos x − 1 = 0
( cos x − 1)*( 2 sin x + 1) = 0
itd.
29 mar 22:54
oirf0qor: Czyli cos x zamieniłeś z kofunkcji na (cos x −1) tak?
29 mar 22:55
Adamm: nie
Janek pogrupował wyrazy i wyciągnął przez nawias cosx−1
29 mar 22:57
oirf0qor: Czyli teraz wyznaczam:
1) 2 sin x + 1 = 0
2) cos x − 1 = 0
cos x = 1
x = 0 + 2πk = 2πk
29 mar 23:02
kochanus_niepospolitus:
| | 1 | |
sinx = − |
| nie tylko dla takiego kąta  |
| | 2 | |
29 mar 23:03
oirf0qor: Racja
Minus się zgadza?
29 mar 23:05