Wyznacz wartości parametru m
Przemek: Wyznacz wszystkie wartości parametru m (m∊R), dla których równanie 2m−1/x+1=x+5 /2 ma jedno
rozwiązanie. Prosilbym o założenia.
29 mar 22:49
kochanus_niepospolitus:
zapisz to poprawnie bo Twój obecny zapis oznacza nie mniej, nie więcej, a dokładnie to:
a założenia to: mianownik ≠ 0
29 mar 22:51
Przemek: Pomyłka, przepraszam
m+2/x+3= x−1 /4 <−−−−− prawidłowe rownanie
29 mar 22:52
Jerzy:
Założenie: x ≠ −1
Teraz wyznacz: x
29 mar 22:53
Przemek: m+2. x−1
−−−−−−− = −−−−−
x+3. 4
29 mar 22:54
Jerzy:
To zmienia postać rzeczy.
29 mar 22:55
kochanus_niepospolitus:
no to x ≠ −3
i rozwiązujesz
29 mar 22:55
Przemek: Wybaczcie, pierwszy post na tym forum, pisze z telefonu, muszę się przyzwyczaić
29 mar 22:56
Przemek: Są dwa przypadki, jeżeli jest to funkcja liniowa lub gdy jest to funkcja kwadratowa ...
Czytajcie zadania dokladnie
29 mar 23:09
kochanus_niepospolitus:
człowieku ... chciałeś abyśmy podali Ci założenia ... jedynym założeniem na ten moment jest to,
żeby mianowniku były ≠ 0
stąd też x ≠ −3
teraz mnożysz na krzyż i lecisz dalej
29 mar 23:11