Rozwiąż nierówność
zofia1995: −x2 + 6x − 5 < 0
29 mar 22:33
Alky: x2−6x+5>0
(x−1)(x−5)>0
x1=1
x2=5
29 mar 22:37
Alky: oczywiście te miejsca zerowe to nie rozwiązanie. Rozwiązaniem będzie x∊(−∞,1)u(5,+∞)
29 mar 22:40
zofia1995: Wyznacz równanie prostej równoległej do prostej o równaniu 2x+6y−25=0 przechodzącej przez punkt
A=(2,5)
29 mar 22:42
zofia1995: Dziękuję !
29 mar 22:43
Janek191:

2 x + 6 y − 25 = 0
Prosta równoległa ma równanie
2 x + 6 y + C = 0 i A = ( 2, 5)
więc
2*2 + 6*5 + C = 0
C = − 34
. 2 x + 6 y − 34 = 0 / : 2
Odp. x + 3 y − 17 = 0 − postać ogólna
lub
| | 1 | | 17 | |
y = − |
| x + |
| − postać kierunkowa |
| | 3 | | 3 | |
29 mar 22:49
Janek191:
A Zofia znaczy mądrość
29 mar 23:10
zofia1995: HAhahahaha matma to czarna magia ;l
31 mar 17:49