Trazpez - pomoc z obwodem
Blackrosse:

Witam,
posiadam problem z zadaniem. Dłuższa podstawa trapezu ma długość 12, a przekątna 14. Oblicz
obwód trapezu, wiedząc, że można na nim opisać okrąg i można też w niego wpisać okrąg.
jednak całość zaprowadziła mnie do równania z dwiema niewiadomymi. Czy mógłbym liczyć na pomoc
jak to zrobić? Z góry dzięki
29 mar 22:25
Eta:

Z warunku wpisania okręgu w trapez:
| | a+b | |
a+b=2c to |
| =c = |AE| to |EB|=12−c c∊(0,12) |
| | 2 | |
Obwód trapezu : L=a+b+2c= 2c+2c=4c
z tw. Pitagorasa
w ΔAEC i w ΔBEC
h
2=14
2−c
2 h
2= c
2−(12−c)
2
14−c
2= c
2−144+24c−c
2 ⇒ ......... c
2+24c−340=0 Δ= 1936 ,
√Δ=44
c=10
L=4c=40
29 mar 23:09
Eta:
Poprawiam zapis :
142−c2=c2−144+24c−c2
29 mar 23:11
Mila:
Bardzo ładne rozwiązanie
29 mar 23:54
Eta:
30 mar 00:10
Eta:
Szkoda,że właściciel postu ......... milczy
30 mar 00:11
Jag: Właściciel postu nie spodziewał się tak szybkiego rozwiązania

. Dziękuję za rozwiązanie,
przekażę osobiście mu że zadanie jest rozwiązane
30 mar 08:56
Blackrosse: Dokładnie! Ślicznie dziękuję za pomoc!
30 mar 10:32