Metoda sumacyjna
Damian: Metoda sumacyjna
Witam, prosiłbym o sprawdzenie zadania, piszę też wzory z których korzystam
dlatego też proszę zwrócić na to uwagę bo dopiero się tego uczę i próbowałem to zrozumieć
na innym przykładzie (ozn. //) Z góry dziękuje.
T
0=1
2T
n=nT
n−1+n!
a
n=2
b
n=n
c
n=n!
2T
n=nT
n−1+n!/*Sn
2S
nT
n=nS
nT
n−1+S
nn!
//S
nb
n=S
n−1a
n−1
S
n*n=S
n−1*2
S
n+1(n+1)=2S
n
//S
na
nT
n=S
n−1a
n−1T
n−1+S
nc
n
2S
nT
n=2S
n−1T
n−1+n!S
n
//u
n=S
na
nT
n
u
n=2S
nT
n
//u
n=u
n−1+S
nc
n=S
0a
0T
0+∑(k=1 do n)S
kc
k=S
1b
1T
0+∑(k=1 do n)S
kc
k
u
n=u
n−1+n!S
n=u
0+∑(k=1 do n)k!S
k=1*S
1+∑(k=1 do n)k!S
k
| | 1 | |
//Tn= |
| (S1b1T0+∑(k=1 do n)Skck |
| | Snan | |
| | 1 | |
Tn= |
| (1*S1+∑(k=1 do n)k!Sk |
| | 2Sn | |
| | a1*a2*...*an−1S1 | |
//Sn= |
| |
| | b2*b3*...*bn | |
| | 2*2*...*2S1 | | 2n−1S1 | |
Sn= |
| = |
| |
| | 2*3*...*n | | n! | |
| | 1 | |
//Tn= |
| (S1b1T0+∑(k=1 do n)Skck) |
| | Snan | |
| | n! | |
Tn= |
| S1+∑(k=1 do n)2k−1S1)= |
| | 2nS1 | |
| n! | |
| (1+∑(k=1 do n)2n−1)=n! |
| 2n | |
//ze wzoru na sumę c.geometrycznego obliczyłem ∑(k=1 do n)2
k−1=2
n−1