Oblicz całkę
365: Byłby ktoś tak miły i pokazał mi jak podstawić w tych przykładach np. to (2−x2) metodą przez
części?
∫(2−x2)e3xdx
∫(x+1)sin(x+2)dx
29 mar 21:45
kochanus_niepospolitus:
∫(2−x
2)e
3x dx =
u = (2−x
2) ; v' = e
3x
| | 1 | | 1 | |
= (2−x2)* |
| e3x − ∫ (−2x)* |
| e3x dx = |
| | 3 | | 3 | |
| | 1 | | 2 | |
= (2−x2)* |
| e3x + |
| ∫xe3x dx = |
| | 3 | | 3 | |
u = x ; v' = e
3x
| | 1 | | 2 | | 1 | | 2 | | 1 | |
= (2−x2)* |
| e3x + |
| *x* |
| e3x − |
| ∫ |
| e3x dx = |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
= .... i liczysz tą całkę elementarną
29 mar 21:53
kochanus_niepospolitus:
w drugiej
u = x+1 ; v' = sin(x+2)
bo wtedy u' = 1 ... więc będziesz miał całkę tylko z jednej funkcji (cosinusa)
29 mar 21:54
365: Dziękuje, o to mi chodziło
29 mar 21:55