Rozwiąż równanie
Inko: Rozwiąż równanie
Po skorzystaniu z proporcji wychodzi mi:
15x+30=4x
2 + 8x
15x+30− 4x
2−8=0
7x−4x
2+30=0
i nie wiem co dalej, próbowałem liczyć z delty, ale niekoniecznie mi wychodzi
29 mar 21:38
Jerzy:
A gdzie założenia ?
29 mar 21:41
Janek191:
Zgubiłeś x przy 8.
29 mar 21:41
Inko: D: zb. R\ {−2,−6} ?
29 mar 21:42
Janek191:
x ≠ − 2
29 mar 21:43
Janek191:
| 5 | | 4 x | |
| = |
| ; x ≠ − 2 |
| x + 2 | | 3*( x + 2) | |
| 15 | | 4x | |
| = |
| |
| 3*(x + 2) | | 3*(x + 2) | |
15 = 4 x
29 mar 21:46
Inko: I co teraz? Nie ukrywam, że nie mam zielonego pojęcia jak to wyliczyć
29 mar 21:46
Inko: Dziękuję serdecznie za pomoc, tylko chciałem się dowiedzieć jeszcze dlaczego akurat założeniem
jest, ze x nie może się równać −2
29 mar 21:47
Janek191:
Bo wtedy x + 2 = 0 , a nie jest wykonalne dzielenie przez 0


!
29 mar 21:48
Janek191:
x ≠ − 2
Twoim sposobem
15 x + 30 = 4 x
2 + 8 x
4 x
2 − 7x − 30 = 0
Δ = 49 − 4*4*(−30) = 49 + 480 = 529
√Δ = 23
| | 7 − 23 | | −16 | |
x = |
| = |
| = − 2 − odpada |
| | 8 | | 8 | |
lub
| | 7 + 23 | | 30 | | 15 | |
x = |
| = |
| = |
| = 3,75 |
| | 8 | | 8 | | 4 | |
29 mar 21:52
Inko: 15 x + 30 = 4 x2 + 8 x
4 x2 − 7x − 30 = 0 <−−−− nie rozumiem dlaczego przy 30 zmienił się znak
29 mar 22:04
5-latek: 15x+30= 4x2+8x
−4x2−8x+15x+30=0
−4x2+7x+30=0 (mnoze przez (−1) zeby miec dodatni wspolczynnik przy x2
(−4)*(−1)x2+7*(−1)x+30*(−1)= 0*(−1)
4x2−7x−30=0 (juz wiadomo skad ?
29 mar 22:18
Inko: Wszystko jasne, dziękuje!
29 mar 22:20