trojkat prostokatny i ciag
5-latek: Udowodnij ze wszystkie trojkaty prostokatne ktorych boki tworza ciag arytmetyczny sa podone
boki a, b c
a= a1−r
b= a1
c= a1+r
2b= a1r+a1+r= 2a1
stad 2a1= 2a1
Czy to dobrze jest ?
29 mar 21:02
Adamm: a chciałeś wykazać że 2a
1=2a
1 ?
29 mar 21:03
Tadeusz:
udowodniłeś tylko to co założyłeś
29 mar 21:04
5-latek: WItam .
Nie wiem jak to zrobic
29 mar 21:11
Eta:
a−r, a, a+r −−− długości boków
z tw. Pitagorasa
(a+r)2=a2+(a−r)2 ⇒ ... a=4r
boki takich trójkątów : 3r,4r,5r , r>0 są proporcjonalne
zatem trójkąty takie są podobne
3,4,5 6,8 ,10 15,20,25 .....................
29 mar 21:12
5-latek: Dobry wieczor .
czyli dostaniemy trojkaty egipskie . dziekuje
29 mar 21:16
Janek191:
a − r, a , a + r
(a − r)
2 + a
2 = ( a + r)
2
a
2 −2 a r + r
2 + a
2 = a
2 +2a r + r
2
a
2 = 4a r / : a
a = 4 r
b − R, b , b + R
( b − R)
2 + b
2 = ( b + R)
2
b
2 − 2 b R + R
2 + b
2 = b
2 + 2b R + R
2
b
2 = 4b R / : b
b = 4 R
więc
| a − r | | 3 r | | r | |
| = |
| = |
| |
| b − R | | 3 R | | R | |
| a + r | | 5 r | | r | |
| = |
| = |
| |
| b + R | | 5 R | | rR | |
Boki obu trójkątów są proporcjonalne
29 mar 21:18
Eta:
29 mar 21:19