Zadanie z prawdopodobieństwa
tracer971: Dane są zbiory A={1,2,3,4,5,6,7} i B={1,2,3}. Wybieramy losowo zbiór i z niego kolejno bez
zwracania trzy liczby, które zapisane w kolejności losowania tworzą ciąg trzyelementowy.
Oblicz prawdopodobieństwo, że bedzie to ciąg monotoniczny.
Widziałem rozwiązania na innych stronach tyle, że nie za bardzo je rozumiem. Proszę o dokładne
wyjaśnienie

Z góry dzięki za pomoc
29 mar 20:24
Adamm: załóżmy C
1={1, 2, ..., n}
teraz dodając liczbę mamy C
2={1, 2, ..., n, n+1}
załóżmy że ze zbioru C
1 można wyciągnąć a
n takich ciągów
wtedy z C
2 można wyciągnąć a
n+1=a
n+n−1+a
n takich ciągów
wszystkie ciągi z {1, 2, ..., n} oraz {2, ..., n, n+1} oraz ciągi zaczynające się na
1 i kończące na n+1
rozwiązując rekurencję dostaniemy a
3=1, a
n=2
n−1−n
| | 1 | | 26−7 | | 1 | | 23−3 | | 473 | |
P= |
| * |
| + |
| * |
| = |
| |
| | 2 | | 7! | | 2 | | 3! | | 1120 | |
29 mar 20:45
Adamm: oczywiście miało być
| | 1 | | 26−7 | | 1 | | 22−3 | | 299 | |
P= |
| * |
| + |
| * |
| = |
| |
| | 2 | | 7! | | 2 | | 3! | | 3360 | |
29 mar 20:46
Mila:
Jeżeli masz zbiór:
A={1,2,3,4,5,6,7}
Losujemy kolejno 3 liczby
|Ω|=7*6*5
To 3− wyrazowych ciągów rosnących możesz wylosować na
| |
sposobów, na tyle samo sposobów wylosujesz ciągi malejące |
| |
Ze zbioru :
B={1,2,3} masz dwa ciągi monotoniczne
{1,2,3}, {3,2,1}
A−wylosowano ciąg monotoniczny:
| | 1 | | | | 1 | | 2 | | 1 | | 35*2 | | 1 | |
P(A)= |
| * |
| + |
| * |
| = |
| *[ |
| + |
| ] |
| | 2 | | 7*6*5 | | 2 | | 3*2*1 | | 2 | | 35*6 | | 3 | |
29 mar 21:16
tracer971: Dzięki za pomoc Mila. Twoja odpowiedź jest prawidłowa
29 mar 21:20
Mila:
29 mar 21:31