Całeczka
Ja: witam serdecznie, mam sobie całeczkę nieoznaczoną
Podstawiając mianownik pod t otrzymujemy tdt/2, które zastępuje xdx
Mamy zatem
| | 1 | | 1 | |
I korzystając z wzoru na ∫ |
| wychodzi mi |
| (√2+2x2)2 |
| | x | | 4 | |
| | 1 | |
W odpowiedziach jest |
| √2+2x2 |
| | 2 | |
Gdzie mam bład
29 mar 20:12
Adamm: po 1. różniczka jest bardzo ważna, nie zapominaj o niej
po 2. stała jest bardzo ważna, nie zapominaj o niej
| | 1 | |
po 3. to jest całka a nie pochodna, ∫ |
| dx=ln|x|+c |
| | x | |
29 mar 20:14
Adamm: chociaż w sumie nie wiem jak ci to wyszło, jakaś magia
29 mar 20:15
Ja: No ok, to jeszcze gorzej mi wyszło.
| | 1 | |
Dlaczego zatem prawidłowo ma być |
| ∫tdt |
| | 2 | |
29 mar 20:18
Ja: | | 12tdt | |
No bo mamy ∫ |
| i nagle t z mianownika znika |
| | t | |
Co się dzieje z tym t z mianownika?
29 mar 20:21
'Leszek: Podstaw 2+ 2x2 = t2 ⇒ 4xdx = 2tdt
0,5 ∫ dt = 0,5 t = 0,5 √2+ 2x2 + C
Zawsze sprawdzaj wynik nie w podreczniku a poprzez rozniczkowanie ,czyli oblicz
pochodna otrzymanego wyniku !
29 mar 20:22
Adamm: | | 1 | | 1 | |
nie powinno być przypadkiem |
| ∫ |
| dt  |
| | 2 | | √t | |
29 mar 20:23
Ja: Jest to zadanie od etrapeza
Wynikiem jest
29 mar 20:31
'Leszek: Sprawdzenie :
| | 4x | |
[ 0,5*√2 + 2x2 ] ' = 0,5* |
| |
| | 2*√2 + 2x2 | |
29 mar 20:32