Nierówności
zef: Może ktoś napisać te (3?) nierówności między średnimi itd. ?
29 mar 19:55
29 mar 20:00
29 mar 20:00
zef: Chodzi mi o rozpisanie tych nierówności pomiędzy średnimi, podobno to może się przydać na
maturze, a widziałem że ktoś to kiedyś ładnie rozpisywał
29 mar 20:01
Adamm: ale w jakim sensie?
29 mar 20:02
Adamm: takie ważniejsze nierówności między średnimi
czyli, harmoniczna, geometryczna, arytmetyczna, kwadratowa
| n | | ∑k=0nak | | ∑k=0nak2 | |
| ≤n√∏k=0nak≤ |
| ≤( |
| )1/2 |
| | n | | n | |
29 mar 20:05
Adamm: ale ważne jest to że równość zachodzi wtedy i tylko wtedy gdy a1=a2=...=an
29 mar 20:06
zef: A mógłbyś to rozwinąć bez użycia symbolu sumy i "∏" byłbym wdzięczny.
29 mar 20:07
Adamm: w indeksach dolnych powinno być od k=1
29 mar 20:07
Adamm: | n | | a1+a2+...+an | |
| ≤n√a1*a2*...*an≤ |
| |
| | n | |
| a1+a2+...+an | | a12+a22+...+an2 | |
| ≤( |
| )1/2 |
| n | | n | |
29 mar 20:09
Adamm: oczywiście wszystkie dodatnie
29 mar 20:09
zef: Dziękuję teraz to wszystko dokładnie widać

Masz może jakieś zadanie w którym można to wykorzystać albo jakiś przykład ?
29 mar 20:19
Adamm: poszukaj "Pełcio"
29 mar 20:21
zef:
29 mar 20:23
B: widze , ze poziom w liceum wzrasta z roku na rok
I prawidlowo tak trzymać
30 mar 13:04