Wykres funkcji homograficznej
Kamil: | | ax + b | |
Na rysunku obok przedstawiony jest wykres funkcji homograficznej F(x) = |
| , |
| | x + b | |
gdzie x≠−b i ab−b≠0. Korzystając z tego rysunku oraz wiedząc że do wykresu funkcji F należy
punkt A(1, −1), wyznacz wzór funkcji F. Następnie naszkicuj wykres funkcji G(x) = F( lxl ) i
| | m + 3 | |
ustal, dla jakich wartości parametru m ( m∊R ) równanie G(x) = |
| nie ma |
| | m | |
rozwiązań.
tutaj zdjęcie rysunku:
http://scr.hu/2yfp/0kbqf
Wyznaczyłem sobie wzór funkcji, ale mam problem ze sporządzeniem wykresu G( x ), czy mógłby
ktoś wytłumaczyć jak go wykonać?
29 mar 19:44
Tadeusz:
g(x)=f(|x|) rysujesz tak, że dla dodatnich x bez zmian a dla ujemnych odbicie względem Oy
To jest wykres f(x)
29 mar 20:41
Tadeusz:

a to
f(|x|)
29 mar 20:43
29 mar 21:30
Tadeusz:
oczywiście ... w kreatorze wykresu "nie weszła" dolna część
29 mar 21:38
Kamil: tą część którą wstawiłeś rozumiem, ale skąd się bierze ta dolna część? i dlaczego ten wykres
Twój jest narysowany względem przesuniętego układu współrzędnych, a ten z odpowiedzi jest
narysowany względem normalnego, nieprzesuniętego układu współrzędnych? może to są oczywiste
rzeczy, ale tego nie rozumiem więc przepraszam za niewiedzę
29 mar 21:42
Tadeusz:

to jest
29 mar 21:50
Tadeusz:

rysując f(|x|) bez zmian pozostaje to co jest po prawej stronie 0y
29 mar 21:53
Tadeusz:

a na lewej stronie "lustro" prawej strony 0y
29 mar 21:55
Tadeusz:
| | m+3 | |
i teraz ten ostatni wykres "kroisz" stałą y= |
| |
| | m | |
29 mar 21:58
Kamil: już rozumiem, dzięki wielkie za pomoc!
29 mar 22:00
Tadeusz:
duży rośnij
29 mar 22:10
29 mar 22:21
5-latek: To nie jest to samo
f(x)= U{|x|}{x−1|
dla x≠1
| | x | |
rozpatrujesz dwa przypadki x≥0 to |x|= x ⇒f(x)= |
| = itd |
| | x−1 | |
| | −x | |
dla x<0 |x|= −x to f(x)= |
| = itd |
| | x−1 | |
29 mar 22:30
Kamil: spróbowałem tym sposobem i dochodzę do tego momentu:
http://scr.hu/2yfp/qb7yl
i nie wiem z czego wynika ta część od
zera w dół widoczna w odpowiedzi? mógłby mi ktoś to wyjaśnić?
29 mar 22:46