Planimetria
Dominik: Sposoby na planimetrie, dowody itp.
Witam mam dosyć spory problem, otóż zupełnie nie wychodzą mi zadania z planimetrii. Nie umiem
ich robić, zabrać się za nie, nie widzę istotnych rzeczy itp.
Oczywiście ćwiczę jak najwięcej się da ale jutro piszemy sprawdzian a ja po przerobieniu około
200 zadań w niecałe 2 tygodnie nie umiem praktycznie nic.
Jakie macie sposoby, magiczne rozwiązania do większości zadań z planimetrii a szczególnie tych
dowodowych? Pewnie naiwnie myślę, że coś takiego jest bo jestem serio tym załamany..
29 mar 19:15
Antonni: Nie przejmuj sie tym ,
Nie tylko Ty tak myslisz (tzn naiwnie
29 mar 19:16
Dominik: Pocieszające..
29 mar 19:18
'Leszek: Przede wszystkim w planimetrii w figurze szukaj trojkatow i korzystaj z wlasnosci
trojkatow np. sumy katow ,funkcji trygonometrycznych katow, tw. Pitagorasa....
Czasami musisz metoda prob i bledow sprawdzic jakie wlasnosci trzeba w danym
zadaniu wykorzystac , nie ma innej rady , naogol nie ma duzo opcji .Powodzenia !
29 mar 19:24
Alky: Nie wiem co jest dziwniejsze − to, że robiłeś ( wg tego co mówisz ) średnio 14 zdań z
planimetrii dziennie i nie umarłeś, czy to że po zrobieniu 200 z tego zakresu dalej nic nie
umiesz...
29 mar 19:30
Dominik: 200zadan dla mnie to duzo, zazwyczaj po o wiele mniejszej ilosci juz potrafie o wiele wiecej.
Nie doslownie nic nie umiem tylko bardziej chodzi o to ze w wielu zadaniach nadal nie wiem co
mam zrobic,
i chcialbym wymagac od siebie wiecej aby to po prostu umiec..
29 mar 19:33
'Leszek: To zrob nastepujace zadanie :
W Δ ABC kat ABC = 120 ° , oraz | AB | = √3 i | BC | = √12 , obliczyc odcinek dwusiecznej
kata ABC zawartej w Δ .
29 mar 19:40
Dominik: Wyszło mi
2√6√6+
√2 co jest pewnie błednym wynikiem...
Zajęło mi to jedynie 19minut a na sprawdzianie ma być ok. 6 zadań
29 mar 20:04
Dominik: ten √2 tez w mianowniku
29 mar 20:05
'Leszek: Niech punkt D oznacz punkt przeciecia dwusiecznej z bokiem AC. x − dlugosc dwusiecznej
AD = x
Pole Δ ABC = 0,5 √3 *√12 sin 120 °
Pole Δ ABD = 0,5 * √3 *x sin 60 °
Pole Δ DBC = 0,5 *√12 *x sin 60 °
Pole Δ ABC = pole Δ ABD + pole Δ DBC
wpisywanie mi zajelo 5 minut , a wiesz ,ze nie jest to takie szybkie jak dlugopisem
na kartce papieru .
29 mar 20:15
Dominik: 2(√12−√3)3
I czemu ja nie mogłem na to wpaść..
29 mar 20:22
'Leszek: No to na przyszlosc bedziesz wiedzial , pisalem Ci , ze trzeba przemyslec kilka opcji
i dlatego zadania z planimetrii sa nie tylko dla Ciebie trudne , ale nie zalamuj sie
bedzie dobrze ,powodzenia w nauce matematyki !
29 mar 20:28
Eta:
| | 6√3 | |
P=P1+P2 , P=.......= |
| |
| | 4 | |
29 mar 20:30
Dominik: Przydadzą się
29 mar 20:30